Wereldbank gaat voor Open Data

22 april 2010

De wereldbank gaat vrije toegang bieden tot meer dan tweeduizend statistische bestanden op het gebied van financiën, business, gezondheid en ontwikkeling. Tot nu toe waren de meeste van die bestanden alleen tegen betaling te krijgen.
 
‘Wij vinden het belangrijk om de gegevens en kennis van de Wereldbank voor iedereen bereikbaar te maken,’ zei bestuursvoorzitter Robert Zoellick bij de bekendmaking afgelopen dinsdag. ‘Statistische gegevens vertellen het verhaal van de mensen in ontwikkelingslanden en opkomende economieën, en ze kunnen een belangrijke rol spelen in het overwinnen van armoede’.
De bank gaat zijn gegevens beschikbaar stellen met behulp van een nieuwe website, data.worldbank.org. Daar kunnen ‘onderzoekers, journalisten, niet-gouvernementele organisaties, ondernemers en schoolkinderen’ terecht, aldus de verklaring van dinsdag.
Het initiatief is onderdeel van een grotere inspanning om de toegang tot informatie van de Wereldbank te verbeteren. Experts waarop de bank vertrouwt verzekeren dat het open data initiatief de kans biedt om meer ‘evidence-based’ politiek te bedrijven in ontwikkelingslanden, door meer ruimte te maken voor onderzoekers en innovatieve analyses.

Hans Rosling, Zweeds onderzoeker en oprichter van de Gapminder Foundation voor webvisualisatie van statistieken, reageerde volgens de website van de Wereldbank meteen positief: ‘Dit is de goede stap. Dit gaat tot innovatie leiden. Dat is het belangrijkste’.    

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.