VSNU-voorzitter Noorda opent Open Data Speakers Corner

19 oktober 2009

Voorzitter Sijbolt Noorda van de vereniging van universiteiten VSNU opende vandaag de de Open Data Speakers Corner van DANS met zijn column ‘Stop de digitale slegs-vir-ons apartheid!

Noorda pleit in zijn bijdrage voor ‘Open Access op de doe-het-zelf manier. Zelf je digitale artikel uploaden naar de digitale bibliotheek van je eigen universiteit of instituut,’ schrijft hij. ‘In Nederland zijn die onderling verbonden en wereldwijd goed doorzoekbaar. Je bent meteen te vinden. En bijkomend voordeel: met een simpele link (…) is het artikel meteen leesbaar in onderwijsmateriaal, werkverslagen en onderzoeksvoorstellen.’

Reacties op uitnodiging werden gegeven door Marlene Sikkens (OCW), Ron Dekker (NWO) en Peter Doorn (DANS). Ook werden de eerste reacties van bezoekers (leuk initiatief!) genoteerd.
Dinsdag is de beurt als columnist aan Jan Luiten van Zanden (IISG) met een bijdrage vanuit het datagebruikersperspectief. Woensdag schrijft Bas Savenije (KB) de openingsbijdrage vanuit de invalshoek van de bibliotheken, donderdag Rafael Sidi (Elsevier ScienceDirect) vanuit uitgeversstandpunt en vrijdag Marcel Das (CentERdata) vanuit het perspectief van de dataproducenten. Iedere dag treden drie personen op als eerste discussiant. Meer informatie biedt de speciale website van de speakers’ corner.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.