Voorstel voor standaard om kwantitatieve data te citeren

26 maart 2007

In het maart/april nummer van het D-LIB Magazine wordt een voorstel gepubliceerd hoe te verwijzen naar kwantitatieve data die op internet te vinden zijn. Data worden steeds meer alleen nog maar via internet gepubliceerd. De duurzaamheid van zulke data is problematisch in vergelijking met data, archiefbronnen en publicaties uit het papieren tijdperk. Via per vakgebied gestandaardiseerde citatieregels waren deze altijd traceerbaar en dus controleerbaar.

D-LIB Magazine is een ‘enkel electronisch’ tijdschrift over digitaal bibliotheekonderzoek. Twee sociale wetenschappers, Micah Altman van het Masachusetts Institute of Technology en Gary King van Harvard University, stellen in hun artikel in D-Lib een minimum citatie-standaard voor. Deze moet zowel traditionele elementen bevatten als op het web gerichte. Traditioneel zijn de elementen ‘auteur(s) van de dataset’, ‘datum van publicatie’ en ‘titel van de dataset’. Nieuw zijn de elementen ‘unieke global identifier’, ‘universele numerieke vingerafdruk’ en een ‘bridge service’.
Deze laatste drie elementen hangen samen met de wens om ook op Internet data blijvend toegankelijk te houden. De global identifier, ook wel persistent identifier genoemd, is op dit moment nog sterk in ontwikkeling. Dit kan een handle zijn of een DOI (Digital Object Identifier) of een URN (Uniform Resource Name). Deze identifiers zijn uniek en moeten worden beheerd door ‘duurzame’ organisaties. Ook de fingerprint (Universal Numeric Fingerprint), vooral bedoeld als controlemechanisme om vast te stellen dat er niet tussentijds met de data is geknoeid en de bridge service (een tijdelijke overbrugging zolang web browsers niet direct identifiers kunnen hanteren) staan nog in de technologische kinderschoenen. Optioneel kan dit systeem nog uitgebreid worden met referenties naar onderdelen van datasets (subsets). Het is overigens niet de bedoeling dat dit citatie-systeem de volledige metadata gaat vervangen. Een verwijzing zou er dan zo uit kunnen zien:

Micah Altman; Karin MacDonald; Michael P. McDonald, 2005, ‘Computer Use in Redistricting’,
http://dvn.iq.harvard.edu/dvn/dv/mra/faces/study/StudyPage.xhtml?studyId=99

Het laatste woord hierover is met dit initiatief waarschijnlijk nog niet gezegd. Toch is het een belangrijke poging om tot een standaard te komen waar de onderzoekswereld zich serieus op moet oriënteren om blijvende toegang tot data en publicaties op het web te houden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.