Visualisatie wetenschappelijke data stap dichterbij

13 december 2010

Samen met DrasticData is Data Archiving and Networked Services (DANS) er met het project ‘Visualisatie beroepentelling volkstelling’ in geslaagd om wetenschappelijke data visueel aantrekkelijker te maken. Hiermee komt het project tegemoet aan de toenemende (inter)nationale belangstelling om middels visualisatie beter inzicht en begrip te verkrijgen in onderzoeksdata.

Visuele methoden worden steeds belangrijker voor datapresentatie. Tabellen zeggen namelijk veel en zijn de basis voor verder onderzoek, maar de grote lijn in de data is niet snel te doorgronden. Een goede visualisatie kan hierin een rol spelen.

Het project ‘Visualisatie beroepentelling volkstelling’, één van de Kleine Data Projecten van DANS had als doel om ervaring op te doen voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van data visualisatie door te experimenteren op één dataset. Het project heeft hiertoe de dataset ‘beroepentelling 1899’ uit het archiefsysteem EASY geschikt gemaakt voor twee presentatievormen: een dynamische treemap en een dynamische bevolkingspyramide. Het resultaat van het project is een applicatie, waarmee gebruikers de relatie tussen variabelen als geslacht, huwelijkse staat, regio (op provincie niveau), beroepsklasse, beroep en leeftijdsklasse kunnen verkennen.

Meer informatie
Benieuwd naar de applicatie? Deze is beschikbaar op de website van DrasticData.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.