Visiting DANS-professor Van de Sompel wint internationale projectprijs voor digitale duurzaamheid

13 december 2010

Het project Memento heeft op 1 december jongstleden de ‘Digital Preservation Award 2010’ ontvangen. DANS feliciteert het projectteam in het algemeen en zijn visiting professor Herbert van de Sompel, een van de ontwikkelaars binnen dit project, van harte met het winnen van deze prestigieuze prijs.

Volgens de ‘Digital Preservation Coalition (DPC)’, de organisatie achter de prijs, zijn de leden van het project Memento erin geslaagd om internetbronnen, voorzien van datum en tijd, in tijd te kunnen volgen en te kunnen opvragen. Memento is hiermee een ‘tijdmachine voor het web’ geworden en signaleert een dramatische verandering in de manier waarop gebruik kan worden gemaakt van digitale archieven.

Van de Sompel, bekend om zijn rol bij de ontwikkeling van het Open Archives Initiative en verschillende open internetstandaarden, leverde in de zomer van 2010 als visiting professor bij DANS een bijdrage aan verschillende projecten. Ook in 2011 komt de onderzoeker terug voor een vergelijkbare periode.

Met de prijs heeft het project een geldbedrag (€ 2.500), een op maat gemaakte glazen trofee, een miniatuur van de trofee te behouden door de winnaar en een certificaat gewonnen.

Meer informatie
Het Engelse DPC bevordert de bewaring van nationale en internationale digitale bronnen. Meer informatie over DPC en de award staat op de website van de organisatie, alsook het originele persbericht. Meer informatie over het Memento project staat op de website van het projectteam.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.