VGI-prijs voor website De Brandgrens over bombardement op Rotterdam

17 maart 2009

De Innovatieprijs van de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica is vorige week toegekend aan de website De Brandgrens van het Rotterdams Gemeentearchief. De keus werd door een dagjury gemaakt uit een drietal genomineerde projecten op een studiemiddag van de vereniging in Den Haag.

De jury koos voor De Brandgrens omdat ‘die site op voorbeeldige wijze een historische gebeurtenis met grote impact uitdiept’. Er zijn veel gegevens en details te vinden, ontleend aan bronnen van het archief. ‘Wie niets weet van het bombardement van Rotterdam vindt op deze site het complete verhaal’, aldus de jury, die spreekt van ‘een echte geschiedenis-site, die weliswaar royaal gebruikt maakt van de mogelijkheden van de techniek, maar vooral vertelt en getuigt van een gruwelijke gebeurtenis die Rotterdam getekend heeft.’

De andere genomineerden waren WatWasWaar en Expo ’58: back to the future.
De jury had grote waardering voor het innovatieve karakter van alle drie genomineerde projecten. Watwaswaar ontsluit een overweldigende hoeveelheid materiaal uit verschillende bronnen met innovatieve technologie, Expo58 geeft in een verfrissend ouderwetse en glasheldere interface toegang tot oral history documenten en user-generated content rond de Expo van 1958 die de gebeurtenis tot leven brengen.

De VGI reikt de innovatieprijs uit sinds 2003, om innovatieve geschiedenistoepassingen te bevorderen en aandacht te krijgen voor het belang van toegankelijkheid van historische gegevens.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.