Verschenen: Multi-actor data in surveyonderzoek

6 februari 2008

Een groeiende belangstelling voor multi-actor data en multi-level analyse in de sociale wetenschappen vormde vorig jaar de achtergrond van een DANS-symposium over dat onderwerp. Een bundel met de bijdragen aan dat symposium verscheen dezer dagen bij uitgeverij Aksant.

In de maatschappijwetenschappen is het verzamelen en analyseren van multi-actor data aan het opkomen. Ook multilevel modellen in de statistiek worden populairder. Tegelijk komen in het sociologische onderzoek de prospectieve dynamische data (panels) op, waarbij ook steeds vaker multi-level modellen worden toegepast.
Een belangrijke innovatie in het sociologische onderzoek zou kunnen liggen in het combineren van deze twee ontwikkelingen in het survey onderzoek, dus het verzamelen van langlopende multi-actor paneldata. Daarmee wordt de deur geopend om vragen te beantwoorden over de manier waarop individuen beïnvloed worden door de resources, de normen en waarden, en de gedragingen van de personen in hun directe omgeving: klassieke sociologische vragen die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.
Begin 2007 organiseerden Data Archiving and Networked Services (DANS) en de Universiteit van Tilburg het symposium ‘Multi-actor data in survey onderzoek: moeilijkheden en mogelijkheden’ om dit toenemende gebruik van multi-actor data voor het voetlicht te brengen. In de recente publicatie, die als nummer 3 verscheen in de reeks DANS Symposium publicaties, zijn de bijdragen aan dit symposium gebundeld. De publicatie is te bestellen bij de uitgever.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.