Verrijkte Publicatie is muziek in de oren van musicologen

20 juli 2011

De publicatie The Other Josquin: Music Excluded from the New Josquin Edition heeft van SURFfoundation de prijs Verrijkte Pubicatie (VP) van de maand juni ontvangen.

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken. Om de mogelijkheden van Verrijkte Publicaties voor het voetlicht te brengen, beloont SURFfoundation elke maand een goed voorbeeld van zo’n verrijking.

The Other Josquin
De meningen van musicologen zijn verdeeld over welke composities van de in hoog aanzien staande 16e-eeuwse componist, Josquin des Prez (c. 1450-1521) echt van hem zijn of toch niet. Composities waarover geen zekerheid bestaat dat ze van Josquin zijn, ontbreken in de New Josquin Edition. Juist deze ontbrekende muziekstukken zijn belangrijk voor verder onderzoek. Het CMME (Computerized Mensural Music Editing) project van de Universiteit Utrecht maakt veertig van deze muziekstukken – zowel de partituren, transcripties van varianten als wetenschappelijke inleidingen – toegankelijk als een Verrijkte Publicatie.

Meer informatie
Wil je meer weten over de Verrijkte Publicatie The Other Josquin: Music Excluded from the New Josquin Edition? Kijk op de website van de publicatie of de website van SURFfoundation voor meer informatie. Wil je meer weten over Verrijkte Publicaties? Kijk op de website van SURFfoundation.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.