Verrijkte Publicatie exposeert middeleeuwse galgen

3 augustus 2011

De publicatie Gallows in Late Medieval Frisia van J.A. Mol heeft van SURFfoundation de prijs Verrijkte Pubicatie (VP) van de maand juli ontvangen.


Middeleeuwse galgen modern verrijkt

In de Middeleeuwen herbergde Friesland een opvallend groot aantal galgen. Deze hoeveelheid geeft inzicht in de decentralisatie van macht in de vijftiende eeuw. De galg diende niet alleen als afschrikmiddel voor criminelen, maar ook als een bewijs dat de stad volledig onafhankelijk was op justitieel gebied. Het hoe en wat van deze galgen kun je beschrijven in een artikel, maar nog mooier is om het te verrijken met divers beeldmateriaal en interactieve kaarten. In de Verrijkte Publicatie Gallows in Late Medieval Frisia wordt het onderzoeksmateriaal overzichtelijk en samen gepresenteerd.

VPcross
Deze Verrijkte Publicatie is gemaakt binnen het door SURFfoundation gesubsidieerde VPcross project. DANS en de Universiteit Utrecht werken in dit project aan het samenbrengen en het presentabel maken van onderzoekdata voor diverse computersystemen en e-readers, tablets en smartphones.

Leen Breure, projectleider van VPcross, vertelt: “De verrijkingen hier zijn geïntegreerd in de publicatie, zodat de gebruiker niet hoeft te wisselen tussen verschillende schermen. Zo krijgt de gebruiker de informatie als geheel gepresenteerd, zonder te hoeven weten welke systemen aan de achterkant zijn gekoppeld. De gebruiker blijft zo in één stroom van informatie en dat is heel plezierig.”

XPOS’RE
De Verrijkte Publicatie maakt gebruik van Xpos’re: XML-based Publications On Scientific Research, een toolkit voor Verrijkte Publicaties (of Rich Internet Publications) die geschreven zijn in xml. Voor het installeren van de Xpos’re tools is basiskennis van xml en html nodig. Het maken van een Verrijkte Publicatie is daarna zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Er is inmiddels al belangstelling om naar voorbeeld van Gallows in Late Medieval Frisia met Xpos’re andere Verrijkte Publicaties te maken.

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken. Om de mogelijkheden van Verrijkte Publicaties voor het voetlicht te brengen, beloont SURFfoundation elke maand een goed voorbeeld van zo’n verrijking.

Meer informatie
Wil je meer weten over de Verrijkte Publicatie Gallows in Late Medieval Frisia? Kijk op de website van de publicatie voor meer informatie. Wil je meer weten over Verrijkte Publicaties? Kijk op de website van SURFfoundation. Neem voor meer informatie over VPcross contact op met Leen Breure of volg zijn blog.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.