Verrijkt publicatieplatform voor onderzoek in de kunsten

8 december 2011

De publicatie The Entanglement of Arts and Sciences; On the Transaction Costs of Transdisciplinary Research Settings van Martin Tröndle? in het nieuwe Open Access Journal for Artistic Research (JAR) is door SURFfoundation gekozen tot Verrijkte Publicatie van de maand November.

Prof. Martin Tröndle heeft de samenwerking onderzocht tussen wetenschappelijk onderzoekers en kunstenaars. Zijn onderzoek is gepubliceerd in een dynamische online omgeving waarin tekst, beeldmateriaal, audio en video in samenhang worden gepresenteerd. Een mooi voorbeeld van een zogenaamde Verrijkte Publicatie.

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken. Om de mogelijkheden van Verrijkte Publicaties voor het voetlicht te brengen, beloont SURFfoundation elke maand een goed voorbeeld van zo’n verrijking.

Geïntegreerde presentatie
Deze Verrijkte Publicatie gaat over hoe onderzoekers en kunstenaars succesvol kunnen samenwerken. The Etanglement of Arts and Sciences is gericht op onderzoek in de kunsten. Niet de interpretatie van het kunstwerk staat centraal, maar het creatieproces van de kunst. Het onderzoek is gebaseerd op ervaringen in een meerjarig project over de samenwerking tussen onderzoekers uit disciplines zoals sociologie, psychologie en culturele studies met kunstenaars uit diverse stromingen en kunstvormen en andere betrokkenen zoals programmeurs, databasemanagers en curatoren. Dit vraagt om een geïntegreerde presentatie van tekst, beeldmateriaal, audio en video.

Meer informatie
Bezoek de website van het Journal for Artistic Research of de project website voor meer informatie over deze Verrijkte Publicatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.