Verkenning: duurzaam opslaan van data vraagt om actie

9 juli 2009

Er moet nog veel werk worden verzet om bij overheid, wetenschap en cultureel-erfgoedsector het belang over het voetlicht te krijgen van duurzame opslag van data, en van de risico’s van het achterwege laten daarvan. Dat valt te lezen in een deze week verschenen conceptrapport van de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD).

De NCDD werd in 2007 opgericht door een aantal belangrijke instellingen die actief zijn op het gebied van databeheer, zoals het datacentrum van de drie technische universiteiten, de KNAW en NWO, de Koninklijke Bibliotheek, het CBS en DANS. De coalitie begon al snel met de voorbereidingen van de Nationale Verkenning Digitale Duurzaamheid, het onderzoek waarover nu in concept wordt gerapporteerd. Het rapport kan van de site van de NCDD worden gedownload. Doel van het project was om in kaart te brengen hoe belangrijk digitale informatie is voor het functioneren van de publieke sector, en hoe die informatie wordt beheerd. De verkenning is uitgevoerd voor de sectoren wetenschap, overheid/archieven en cultureel erfgoed.

Naast het gevoel voor urgentie noemt de verkenning onder meer de behoefte aan een landelijk dekkend netwerk voor opslag en duurzaam beheer van data en, bij kleinere organisaties, aan diensten en gereedschappen voor dat beheer als belangrijke aandachtspunten voor de toekomst. Ook is er behoefte aan structurele financiering; de verkenning noemt een fonds met bijdragen uit digitaliserings- en onderzoekprojecten als mogelijkheid.
Tenslotte signaleert het rapport de dringende behoefte aan het ‘hertalen’ van bestaande selectiemechanismen voor digitale data. Alleen als er goed geselecteerd wordt kan duurzame bewaring in de toekomst betaalbaar blijven, is de conclusie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.