Van de Sompel visiting professor bij DANS

9 juni 2010

Informatiewetenschapper Herbert van de Sompel is begonnen aan zijn eerste twee maanden als visiting professor bij DANS (Data Archiving and Networked Services). In het komende jaar komt de onderzoeker, die bekend is om zijn rol bij de ontwikkeling van het Open Archives Initiative en verschillende open internetstandaarden, nog eens terug voor een vergelijkbare periode.

Van de Sompel is momenteel met een eigen onderzoekgroep verbonden aan het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory (LANL). DANS-medewerkers beschrijven hem als ‘iemand die het potentieel heeft om dingen die in de internet- en archiefgemeenschap als wenselijk worden gezien ook te laten gebeuren, en dan vaak ook nog op een hele grote schaal’. Een project waaraan de Belgische Amerikaan op het ogenblik veel tijd besteedt is Memento, bedoeld om de ontwikkeling van internetbronnen in de tijd te kunnen volgen en om daardoor ook bronnen, voorzien van datum en tijd, te kunnen opvragen.

Bij DANS gaat Van de Sompel een bijdrage leveren aan verschillende projecten. Een daarvan behelst het ontwikkelen, samen met de onderzoekgemeenschap Alfalab, van Open Annotaties voor de geesteswetenschappen. De wetenschappelijke aantekeningen die onderzoekers bij hun bronnen maken, worden daarmee op geautomatiseerde basis deelbaar en uitwisselbaar. Ook gaat hij zich verder verdiepen in duurzame identifiers: manieren om ‘slices’, doorsneden of kleine onderdelen van datasets of andere bronnen, te voorzien van een adres waardoor ze vooral op langere termijn teruggevonden kunnen worden. Van de Sompel wil daarnaast aandacht besteden aan ‘semantische representatie van datasets’, waarbij het erom gaat wetenschappelijke data zoveel mogelijk onderling en met andere bronnen te verbinden, zodanig dat computerprogramma’s ermee uit de voeten kunnen. Tenslotte neemt de visiting professor deel aan regelmatige open brainstorms met medewerkers van DANS en mogelijk ook externe deelnemers, om wenselijkheden en mogelijkheden te verkennen op het grote en uitdagende gebied van wetenschappelijke webuitwisseling. Vanuit DANS zal daarbij veel aandacht uitgaan naar de vraag hoe het data-instituut kan profiteren van de Memento-aanpak.

Van de Sompel (1957) studeerde in de jaren zeventig en tachtig wiskunde en computerwetenschap aan de universiteit van Gent. Hij promoveerde in 2000 op een proefschrift over contextgevoelig en dynamisch linken van wetenschappelijke informatie. Voor die tijd was hij hoofd automatisering van de universiteitsbibliotheek in die stad. Daarna was hij onder meer als directeur e-strategie verbonden aan de British Library en als visiting professor aan Cornell University (New York). Sinds 2002 is hij leider van het onderzoekteam ‘Digital Library Research and Prototyping’ aan het LANL.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.