Update voor de ELSST Thesaurus

26 september 2023

De European Language Social Science Thesaurus (ELSST) is een breed opgezette, meertalige thesaurus voor de Sociale Wetenschappen. In september 2023 werd de nieuwste versie van de ELSST uitgebracht, waaraan DANS heeft meegewerkt. Ontdek enkele van de belangrijkste veranderingen hier.

De European Language Social Science Thesaurus (ELSST) is een breed opgezette, meertalige thesaurus voor de sociale wetenschappen. Het is beschikbaar in zestien talen: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, IJslands, Litouws, Noors, Roemeens, Sloveens, Spaans, Tsjechisch, Zweeds en Nederlands.DANS-er Widia Mahabier heeft gewerkt aan de Nederlandse vertalingen en de update van deze versie.

In DANS Data Station SSH is het mogelijk om tijdens het deponeren van je data trefwoorden te selecteren uit de ELSST.

Deze vernieuwde versie bevat de wijzigingen van afgelopen jaar, waaronder de herziening van de CIVIL STATUS-hiërarchie en de introductie van nieuwe concepten (termen) die de veranderingen in werk- en leeromgevingen weerspiegelen in verband met de COVID-19 pandemie. Een belangrijke focus in de meest recente ontwikkelingsfase van de inhoud ligt op het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit van de concepten. De aanpak wordt beschreven in de nieuwe inclusiviteitsverklaring en in een presentatie die het ELSST-team gaf op de IASSIST 2023-conferentie in mei.

Alle taalversies zijn bijgewerkt, behalve voor Deens en Roemeens, waar geen nieuwe vertalingen zijn toegevoegd aan deze release. Er is nu een nieuw tabblad beschikbaar naast de alfabetische en hiërarchische lijsten, dat nieuwe concepten toont die zijn toegevoegd en concepten die vervangen zijn door een nieuw concept, allemaal in chronologische volgorde.

Zie voor meer informatie de ELSST documentatie, inclusief de versie 4 Release notes. Klik hier voor het nieuwsbericht van CESSDA.

Achtergrond

ELSST is eigendom van en wordt gepubliceerd door het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA) en zijn nationale dienstverleners. De thesaurus bestaat uit meer dan 3.300 concepten en omvat de kerndisciplines van de sociale wetenschappen: politiek, sociologie, economie, onderwijs, recht, criminaliteit, demografie, gezondheid, werkgelegenheid, informatie- en communicatietechnologie en milieuwetenschap.

ELSST wordt gebruikt voor het zoeken naar gegevens binnen CESSDA en vergemakkelijkt de toegang tot gegevensbronnen in heel Europa, onafhankelijk van domein, bron, taal of woordenschat.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.