Universiteiten kunnen onderzoeksdata opslaan in de cloud

6 oktober 2011

Uit het door SURFfoundation gefinancierde project Podium Plus blijkt dat verschillende Nederlandse universiteiten belangstelling hebben om onderzoeksdata op te slaan in de cloud. De opslag van onderzoeksgegevens is mogelijk te regelen in een gezamenlijke omgeving die wordt gehost door één instelling.

Het project Podium Plus is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. In het project werd duidelijk dat Dataverse software universiteiten in staat stelt data te archiveren en te ontsluiten. Deze omgeving wordt gehost door de Universiteit Utrecht. In de toekomst kan deze software als voorportaal dienen om de onderzoeksdata door te sluizen naar duurzame opslag in langetermijnarchieven zoals ondersteund door DANS en het 3TU.Datacentrum.

Samenwerking dataopslag
In het project zijn de eerste stappen gezet op weg naar een landelijke samenwerking met betrekking tot dataopslag. De Universiteit Leiden overweegt te gaan werken met het Utrecht Dataverse Network. Ook andere universiteiten hebben interesse voor landelijke samenwerking. Onderzoekers kunnen zo hun onderzoeksdata opslaan in een landelijk toegankelijke cloudvoorziening.

Specificaties nodig voor duurzame opslag
Om onderzoeksdata voor de lange termijn te bewaren via DANS of het 3TU.Datacentrum zijn nog wel specificaties nodig. Zo moeten universiteiten weten welke verplichte metadata, formaten en verdeling naar vakgebieden ze moeten aanleveren bij de data. De Universiteit Utrecht experimenteert op dit moment met inloggen via het eigen instellingsaccount op het Dataverse Network van de Universiteit Utrecht, via de SURFfederatie. Andere Nederlandse universiteiten kunnen hier ook gebruik van maken.

Onderzoekers ondersteunen
In het Podium Plus project zijn onderzoekers ondersteund bij het opslaan van hun onderzoeksdata. Dit leverde een aantal waardevolle inzichten op. Wetenschappers geven aan dat zij nog weinig tijd hebben voor dataopslag en hier een lage prioriteit aan toekennen. Deze inzichten worden meegenomen in het lopende CARDS project van SURFfoundation. In dit project bieden deelnemende universiteiten vrijblijvende ondersteuning aan onderzoekers bij het efficiënt en adequaat managen van hun eigen onderzoeksgegevens.

Meer informatie
Het volledige rapport is na te lezen via de website van SURFfoundation.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.