Unieke toegang tot Europese microdata voor vergelijkend onderzoek

16 januari 2012

Het project ‘Data without Boundaries’ geeft onderzoekers de mogelijkheid statistische microdata van vier Europese landen te gebruiken voor vergelijkend onderzoek. Onderzoekers die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen tot 15 februari een onderzoeksvoorstel indienen.

‘Data without Boundaries’ (DwB) is een Europees FP7 project dat in 2011 gestart is. Doel van het project is de toegang tot statistische microdata van Europese landen voor wetenschappelijk onderzoek te verbeteren. Tot nu toe was het voor onderzoekers nauwelijks mogelijk om gebruik te maken van vertrouwelijke statistische microdata van andere Europese landen. Als de data al toegankelijk waren, vormden de diverse nationale accreditatieprocessen en vaak hoge kosten een extra drempel. Als onderdeel van het DwB-project wordt er nu tijdelijk de mogelijkheid geboden om op een eenvoudiger manier toegang tot deze data van vier Europese landen te krijgen.

Welke data en ondersteuning zijn beschikbaar?
De gegevens zijn beschikbaar via Research Data Centers (RDC’s) in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Op de DwB-website is te vinden welke data in aanmerking komen. De RDC’s bieden toegang tot de microdata en ondersteunen onderzoekers bij nationale accreditatieprocessen. Daarnaast worden reis-en verblijfkosten vergoed (onder voorbehoud van een maximum).

Wie kan aanvragen?
Academische onderzoekers (waaronder promovendi) uit landen binnen de Europese Unie of de Europese Vrijhandelsassociatie komen in aanmerking. De aanvraag dient uiterlijk 15 februari te worden ingediend bij een RDC van een ander land dan waar men woont. Daarnaast kunnen de microdata uit eigen land gebruikt worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Data without Boundaries voor meer informatie en aanvraagformulieren.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.