Twintigste onderzoeksinstelling sluit aan bij DataverseNL

12 mei 2023

Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) maakt vanaf 1 mei gebruik van DataverseNL voor het publiceren van hun onderzoeksdata. Het is daarmee de twintigste Nederlandse onderzoeksinstelling die gebruikmaakt van onze datadienst.

DataverseNL is een repository voor onderzoeksdata die we  in samenwerking met  deelnemende onderzoeksinstellingen aanbieden. DANS beheert de technische infrastructuur, zoals de technische installatie en beheer, en zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. De instellingen die gebruikmaken van DataverseNL zijn verantwoordelijk voor het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata. Ook kunnen ze hun deel van DataverseNL inrichten naar eigen behoefte; folders en subfolders aanmaken voor specifieke faculteiten of afdelingen en deze van (verschillende) logo’s voorzien, verschillende rollen met bijbehorende rechten toekennen aan gebruikers en de workflow voor het publiceren van onderzoeksdata inrichten naar eigen inzicht. 

Voor onze dienst DataverseNL maken we gebruik van  de open source Dataverse-software, ontwikkeld door Harvard University. Er is een wereldwijde community die bijdraagt aan de continue doorontwikkeling van deze software. Voor meer informatie zie: https://dataverse.org/.

Meer informatie over onze dienst DataverseNL vind je hier.  

Is jouw instelling op zoek naar een repository voor het publiceren van onderzoeksdata, neem dan contact op met Marion Wittenberg, onze service manager DataverseNL. Ben je onderzoeker en wil je data in DataverseNL publiceren, neem dan contact op met jouw instelling.

Over Amsterdam UMC 

Het Amsterdam UMC bestaat sinds juni 2018 en is ontstaan uit de bestuurlijke fusie van  het Academisch Medisch Centrum (AMC), behorend bij de Universiteit van Amsterdam, en het VU medisch centrum (VUmc). Ruim 16.000 medewerkers, verdeeld over twee locaties werken samen aan goede en toegankelijke zorg. Amsterdam UMC richt zich op een toekomst waarin ziekten kunnen worden voorkomen en waarin patiënten de beste behandelingen krijgen. De nadruk ligt daarbij op de complexe behandeling van zeldzame aandoeningen. DANS is verheugd een bijdrage aan deze missie te kunnen leveren door  het duurzaam  publiceren van de geanonimiseerde onderzoeksdata.Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drs. Marion Wittenberg

Service Manager DataverseNL