Training in EOSC: aanbevelingen van Europese trainingscoördinatoren

2 april 2020

Van 26 tot 28 februari kwamen dertig trainingscoördinatoren bijeen in Den Haag voor een intensieve workshop, gericht op samenwerking. DANS had het initiatief genomen om trainers en trainingscoördinatoren uit verschillende Europese projecten en onderzoeksinfrastructuren die betrokken zijn bij de European Open Science Cloud (EOSC) samen te brengen. Om gezamenlijk te werken aan de vormgeving van EOSC-training.

In samenwerking met OpenAIRE, EGI en EUDAT is een programma opgezet over twee onderwerpen: de Rules of Participation voor het geven van trainingen in EOSC en praktische richtlijnen voor aankomende trainers en trainingsorganisaties die willen deelnemen aan de EOSC. 

Het eerste onderwerp werd geïntroduceerd door Rene Belsø van de EOSC Working Group on Rules of Participation. Voortbouwend op de conceptversie van deze regels, werkten de trainingscoördinatoren aan een uitbreiding met betrekking tot het geven van trainingen en het delen van trainingsmateriaal.

Het tweede onderdeel, over aanbevelingen voor trainingsorganisaties was gebaseerd op de belangrijkste behoeften en verbeterpunten wat betreft trainingen in de EOSC die eerder waren vastgesteld, bijvoorbeeld tijdens workshops georganiseerd door de Community of Practice van trainingscoördinatoren en tijdens het EOSC Symposium in november 2019. Dit onderdeel profiteerde ook van een overzicht van de stand van zaken en toekomstplannen van de gloednieuwe EOSC Skills and Training Working Group, gepresenteerd door Iryna Kuchma.

Uiteraard zal training een belangrijk onderdeel zijn van de toekomstige ontwikkeling en evolutie van de EOSC. Met nieuwe INFRAEOSC-calls in het verschiet was het een zeer geschikt moment om trainers en trainingscoördinatoren van meer dan dertig EOSC-gerelateerde initiatieven samen te brengen en te bespreken hoe het EOSC-trainingsaanbod kan worden verbeterd door de kwaliteit, vindbaarheid, toegankelijkheid en het gemakkelijker hergebruiken van trainingsmiddelen.

De aanbevelingen van de workshop worden binnenkort aan de EOSC-werkgroepen gepresenteerd en openbaar gemaakt. DANS is dankbaar voor de financiële steun van het EOSC-secretariaat.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de European Open Science Cloud? Bezoek de website van het EOSC-secretariat. Wilt u meer weten over DANS-trainingen? Bezoek onze DANS-trainingpagina. Een (Engelstalig) overzicht van het programma van de afgelopen workshop vindt u hier. Heeft u vragen over de workshop Training in EOSC, dan kunt u contact opnemen met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.