Tips voor onderzoekers over datamanagement

7 oktober 2009

De University Data Library van de Universiteit van Edinburgh publiceerde onlangs op haar website een leidraad voor het efficient managen van dataverzamelingsprojecten. Goed datamanagement verhoogt de efficiency van het onderzoek, bespaart tijd en middelen op lange termijn en beperkt het risico van het verlies van data, aldus de Library.

De leidraad, genaamd How to manage research data: guidance for planning, documenting, securely storing and backing up research data, legt ook andere voordelen uit van het managen van onderzoekdata. Hij bevat daarnaast een pleidooi om al tijdens het onderzoekproces zorgvuldig alle stappen te documenteren, en te zorgen voor de juiste opslag van de data en een veilige back-up strategie. De dataplanning checklist tenslotte brengt systematisch in kaart waar bij de start van een onderzoek alvast aan moet worden gedacht.
Wie de aanbevelingen volgt zal volgens de aanbieders weinig extra tijd kwijt zijn aan het eventueel beschikbaarstellen en deponeren van onderzoekdata voor hergebruik.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.