Tijdsbestedingsonderzoek biedt inzicht in trends

23 november 2007

Deze week zijn de data van het nieuwste Tijdsbestedingsonderzoek, TBO2005, bij DANS beschikbaar gekomen voor specifiek omlijnde wetenschappelijke projecten. Het TBO is een onderzoek onder 2200 Nederlanders van twaalf jaar en ouder waarvan de uitkomsten goed vergelijkbaar zijn met eerdere vijfjaarlijkse soortgelijke onderzoeken sinds 1975.

De tijdsbestedingsonderzoeken die het Sociaal en Cultureel Planbureau en partners sinds 1975 hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Intomart kennen alle dezelfde opzet. De uitkomsten uit de diverse onderzoeken zijn daardoor goed vergelijkbaar en bieden samen een goed beeld van wat er tussen 1975 en 2005 is veranderd in de wijze waarop Nederlanders hun tijd besteden. Het TBO bestaat uit een basisvragenlijst, een dagboek en een slotvragenlijst. In de basis- en de slotvragenlijst worden algemene vragen gesteld over de respondent en diens leefsituatie, en over enige minder vaak voorkomende bezigheden. De inhoud van de vragenlijst is door de tijd heen aan de actualiteit aangepast.
In het dagboekje noteren respondenten een week lang per vijftien minuten wat ze doen, of ze gebruik maken van media (televisie, pc, audiospelers, gedrukte media), en waar ze zich bevinden. Dit vindt doorgaans plaats in de eerste of de tweede week van oktober. Dan zijn er geen schoolvakanties.
De data van het TBO 2005, en ook die van 1975, 1980, 1985, 1990, 1995, 2000 kunnen gedownload worden vanuit DANS EASY. Voor achtergrondinformatie zie ook de website Tijdbesteding.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.