Terugblik Open Science FAIR 2021

7 oktober 2021

Van 20 – 23 september 2021 vond de derde editie van de Open Science FAIR plaats. Bij deze internationale conferentie, een initiatief van OpenAIRE, werden verschillende onderwerpen rondom Open Science belicht. Ook DANS was als organisator, spreker en deelnemer in meerdere workshops en sessies aanwezig.

DANS was betrokken bij vier workshops.

Workshop RDM training & support catalogue landscape

Namens de community of practice of training coordinators (CoP), organiseerde DANS de workshop The RDM training & support catalogue landscape op dinsdag 21 september. Deelnemers maakten kort kennis met de catalogi die ontwikkeld zijn binnen verschillende domeinen en initiatieven, om met metadatering deze catalogi interoperabel te maken en ervoor te zorgen dat harvesten mogelijk is. Gezamenlijk werden verschillende uitdagingen en oplossingen besproken. Speciale aandacht verdient het EOSC Future project waarin een zogenaamde catalogus van catalogi wordt gebouwd zodat de trainingsmaterialen beter vindbaar zijn.

Workshop Speaking FAIR implementation: moving from recommendations to supporting practical implementation by service providers

Op dezelfde dag vond de workshop Speaking FAIR implementation: moving from recommendations to supporting practical implementation by service providers plaats. Deze workshop werd georganiseerd door FAIRsFAIR en NI4OS-Europe. In de sessie werd het onderwerp semantische interoperabiliteit besproken en de relevantie ervan voor de EOSC. De algemene principes van het FAIRsFAIR FAIR Semantics team alsook de praktische use-cases en voorbeelden afkomstig van de NI4OS-Europe-groep van experts op het gebied van metadata en semantics kwamen aan bod. De workshop is opgenomen en beschikbaar op YouTube en de slides zijn te vinden op Zenodo.

Workshop Sharing best practices in open science training: from online to hybrid and beyond

Aan het einde van de dag was het tijd voor een tweede door de CoP georganiseerde workshop Sharing best practices in open science training: from online to hybrid and beyond. In deze workshop werden verschillende invalshoeken belicht zoals een online RDM-game door Stellenbosch universiteit, Open Science MOOC, podcasts en workshops van het Orion project en train-the-trainer bootcamps van het SSHOC-project in de taak die DANS leidt. Gezamenlijk is nagedacht over wat online goed en minder goed werkt en hoe hybride workshops eruit kunnen zien.

Workshop Horizon Europe Train-the-trainer workshop

Op woensdagochtend was het tijd voor een ware train-the-trainer workshop over de vereisten binnen Horizon Europe met betrekking tot data management planning: Horizon Europe Train-the-trainer workshop. De verschillen ten opzichte van de Horizon2020 DMP vereisten zijn uiteen gezet door afgevaardigde van de Europese Commissie en van de “European Research Council”. De universiteit van Gent en DANS hebben vooral verschillende praktische handreikingen gedeeld om aan de vereisten te kunnen voldoen.

FAIR Aware Tool 

Naast de workshops presenteerde DANS ook de FAIR Aware Tool in twee sessies over Facilitating FAIR Awareness Training. Maaike Verburg and Linas Cepinskas vertelden in deze demo meer over de nieuwe functionaliteit van FAIR-Aware die het gebruik van de online self-assessment tool in het trainen en ondersteunen van onderzoekers faciliteert. Met deze nieuwe functie kunnen trainers of andere geïnteresseerden de resultaten van hun participanten downloaden en direct snel en makkelijk analyseren in het bijgeleverde analyse template. De sessies werden door meer dan 30 mensen goed bezocht, terugkijken kan via de slides en opname.

Lightning talks

De laatste dag van de conferentie stond in het teken van een aantal lightning talks waarbij DANS een bijdrage leverde over Best practices for online training. Hierin werden previews gegeven van twee online trainingen die zijn ontwikkeld in het EOSC Synergy project: een train-the-trainer cursus die trainers helpt om online trainingsmaterialen te ontwikkelen, en een introductiecursus die onderwerpen behandelt zoals Open Science, de EOSC en RDM. Deze cursus kan hergebruikt worden als materiaal voor trainingen. De deelnemers uit verschillende landen toonden veel interesse in beide cursussen en gaven aan dat het materiaal heel relevant voor hun werk was.

Meer informatie

Kijk op de website van de Open Science FAIR voor meer terugblikken.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.