Symposium “Bouw een huis voor ons digitaal geheugen”

9 december 2011

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) organiseert op 24 januari 2012 een symposium over de toekomst van ons digitaal geheugen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) organiseert op 24 januari 2012 een symposium over de toekomst van ons digitaal geheugen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

NCDD
De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) stelt zich ten doel een landelijk dekkend netwerk aan voorzieningen te ontwikkelen waarbinnen digitale documenten, beelden, films en onderzoeksdata voor de lange termijn bruikbaar blijven. Het netwerk richt zich in eerste instantie op organisaties in de publieke sector (bibliotheken, musea, archieven, onderzoeksinstellingen).

Toekomst voor ons digitaal geheugen
In 2010 verscheen het rapport van een verkennend nationaal onderzoek, Toekomst voor ons digitaal geheugen. Op basis van dat rapport maakte het bestuur van de NCDD een aantal strategische keuzes voor de Strategische agenda 2011-2013. Daarna gingen twee NCDD-werkgroepen aan de slag om te bedenken hoe een dergelijk netwerk voor ons digitaal geheugen eruit zou kunnen zien. Daarbij kijkt de werkgroep Opslag naar de (kale) opslag van digitale data en de werkgroep Preservering naar alles wat er nodig is om die data duurzaam bruikbaar te houden (preservering). DANS is bij beide werkgroepen nauw betrokken.

Symposium
Tijdens dit symposium presenteren de werkgroepen hun tussenrapportages: de eerste analyses die zijn uitgevoerd en de ideeën voor de uitvoering. Om dat alles te toetsen nodigt de NCDD vertegenwoordigers van alle belanghebbende organisaties – beslissers én mensen uit de praktijk van preservering – uit om te reageren op de ideeën van de werkgroepen en zo concreet mee te bouwen aan de voorzieningen.

Meer informatie
Bekijk de website van de NCDD voor meer informatie over het programma, de werkgroepen en het rapport Toekomst voor ons digitaal geheugen. Deelname aan het symposium is gratis, aanmelden is verplicht.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.