SURF en NWO richten Netherlands eScience Center op

9 maart 2011

SURF, ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, en wetenschapsfinancier NWO zijn de grondleggers van een nieuw instituut: het Netherlands eScience Center (NLeSC). SURF en NWO investeren gezamenlijk zes miljoen euro per jaar in dit centrum dat multidisciplinair en data-intensief wetenschappelijk onderzoek in Nederland gaat versterken, en het gebruik van innovatieve ICT voor onderzoek wil stimuleren.

De oprichting van een nationaal centrum voor eScience is een belangrijke stap in de kabinetsambitie om de ICT-toppositie in Nederland te behouden. Het centrum vestigt zich nog dit jaar op het Science Park in Amsterdam, waar ook bijvoorbeeld SARA en het European Grid Initiative zijn gevestigd.

‘Belangrijk doel van het Netherlands eScience Center is het verbeteren van de coördinatie van het eScience-werkveld en daarnaast ICT – in al zijn vormen – inzetten als katalysator voor samenwerking over wetenschappelijke domeinen heen,’ aldus prof. dr. Jacob de Vlieg, voorzitter van de programmacommissie. ‘Wetenschappelijke doorbraken vinden steeds vaker plaats op het snijvlak van disciplines en op basis van gezamenlijke inspanning. Het slim en innovatief combineren van eScience is bruikbaar in zowel alfa-, bèta-, als gammawetenschappen.’

De nieuwe organisatie is wetenschappelijk vraaggedreven en levert support via een service-oriented omgeving aan diverse wetenschapsgebieden. Wetenschappelijke toepassing van innovatieve ICT staat centraal. Het doel van de organisatie is het zichtbaar maken van de krachtige academische en technologische eScience-omgeving in Nederland. Daarbij staat centraal het vinden en creëren van samenhang tussen diverse wetenschappelijke gebieden en gegevens, het tegengaan van duplicatie en versnippering op gebied van eScience, en het herkennen van generieke technologieën. Om dit te bereiken zet het Netherlands eScience Center een wetenschappelijke ICT-infrastructuur op, waarbij gebruik wordt gemaakt van bewezen technologieën en nieuwe ontwikkelingen uit de computational sciences op basis van open source code.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.