Studiemiddag Beschikbaarheid van geografische data voor onderzoek

21 mei 2008

Geografische data zijn van groot belang voor onderzoek en beleid. Het aanbod van zulke data is echter onoverzichtelijk en de toegang is voor onderzoekers vaak lastig. Op vrijdag 20 juni wordt in de universiteitsbibliotheek in Utrecht een studiedagmiddag gehouden over toegang tot geodata voor wetenschappelijk onderzoek: ‘Geodata op de kaart gezet’.

Geodata worden meestal op een kaart gepresenteerd. In een geografisch informatie systeem (GIS) kunnen digitale kaartlagen worden gecombineerd met elkaar en informatie in tabellen over de ruimtelijke objecten zoals bodemgebruik, bevolkingsaantallen, eigendom of vervoersgegevens. Er zijn in Nederland tal van producenten, aanbieders en gebruikers van geografische data: overheidsdiensten, bedrijven en wetenschappelijk onderzoekers. Vraag en aanbod komen echter vaak moeilijk bij elkaar.
De studiemiddag, die wordt georganiseerd door DANS in samenwerking met Geonovum en de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, gaat juist over deze aansluiting tussen vraag en aanbod voor onderzoeksdoeleinden. Aan de orde komen onder meer een inventarisatie van geodata, die speciaal voor deze bijeenkomst werd samengesteld, en de resultaten van een enquête over het gebruik van geodata in de alfawetenschappen. Deelname is gratis, maar inschrijving vooraf is gewenst. De studiedag maakt deeluit van het project Alfa-Geo, onderdeel van het innovatieprogramma Ruimte voor Geo-informatie.
Plaats: Universiteitsbibliotheek Utrecht – Boothzaal, Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht.
Meer informatie elders op de DANS-website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.