Studiedag over bewaren en ontsluiten van interviews

29 januari 2008

Welke mogelijkheden zijn er om interviewmateriaal duurzaam te bewaren en ontsluiten, hoe kan het uniform worden genoteerd, hoe blijft het na gebruik beschikbaar voor andere onderzoekers? Dat zijn de centrale vragen op een studiedag die DANS op 14 maart organiseert, samen met het Veteranen Instituut en Universiteit Twente.

Heel vaak worden interviewdata na het verzamelen en interpreteren door de onderzoekers voor onbepaalde tijd in de ‘kast’ opgeborgen. Daarmee zijn ze moeilijk of niet bereikbaar voor anderen, en na verloop van tijd soms zelfs voor de onderzoeker zelf. De studiedag haalt mogelijkheden voor het voetlicht om te zorgen dat interviews niet verloren gaan.
Daarnaast krijgen ook verschillen aandacht die bestaan tussen de uiteenlopende disciplines die interviews als bronnenmateriaal gebruiken. Als het gaat om de ontsluiting van gegevens, de interpretatie van de inhoud en de beschikbaarheid van de data voor hergebruik lopen de onderzoekstradities sterk uiteen.
Op de studiedag zullen onderzoekers verslag doen van de manier waarop zij bestaande interviewdata gebruiken. Daarnaast is er aandacht voor het beheer en de ontsluiting van interviewcollecties, voor methodologische aspecten en voor de mogelijkheden van ICT om analyse van interviewdata mogelijk te maken. In een forumdiscussie worden de aanbevelingen besproken om de onderzoeksinfrastructuur voor interviews te verbeteren.
Informatie kan worden ingewonnen bij de organisatoren, aanmelden kan elders op de DANS-website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.