Studiedag Geschiedenis en geografische informatiesystemen

3 mei 2007

Het bestuderen van ruimtelijke ontwikkelingen in de tijd staat centraal op de studiedag ‘Geschiedenis en geografische informatiesystemen’ die op 8 juni in Den Haag wordt gehouden. Gratis deelname, aanmelding tevoren gewenst.

De studiedag wordt georganiseerd door de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica (VGI) en DANS. De organisatoren constateren dat sinds enige tijd onder historici de wens groeit om ontwikkelingen door de tijd te relateren aan ruimtelijke aspecten. Het ontdekken of analyseren van ruimtelijke variatie in historische veranderingen is de laatste jaren vergemakkelijkt door het gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS). Waren zulke systemen vroeger duur, niet gestandaardiseerd en moeilijk te bedienen; tegenwoordig is dat veel minder het geval waardoor de toepassing van GIS in historisch onderzoek een grote vlucht heeft genomen.
Combineren van geschiedenis en GIS gebeurt soms om de uitkomsten van onderzoek helder te presenteren, soms ook om antwoorden op de onderzoeksvragen te vinden. Daarnaast zijn onderzoekers bezig om historisch materiaal geschikt te maken voor GIS-exploratie, of om GIS-tools te ontwikkelen die met name voor historici interessant zijn.
Op de studiemiddag vertelt een vijftal onderzoekers (historici, geografen, economen) hoe en waarom ze geschiedenis en GIS combineren.
De dag duurt van 13.00 uur tot het eind van de middag. Het programma en verdere informatie is te vinden op de website van DANS, waar ook de mogelijkheid wordt geboden om aan te melden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.