Studie KB: JPEG 2000 is alternatief voor TIFF bij bewaren digitale master images

20 maart 2008

JPEG 2000 is aantrekkelijk als alternatief voor TIFF wanneer het gaat om een bestandsformaat om digitale master images voor de lange termijn te bewaren. Dat blijkt uit een studie van de Koninklijke Bibliotheek.

De KB, tot nu toe altijd verklaard voorstander van TIFF als standaard voor master images, is bezig haar opslagstrategie te herzien. Dat is nodig omdat steeds duidelijker wordt dat met het toenemen van digitaliseringprojecten ook de opslagcapaciteit in de toekomst tot enorme omvang zal stijgen. De bibliotheek schat dat er in de komende vier jaar zo’n veertig miljoen master images moeten worden opgeslagen. Daarvoor zou 650 terabyte aan opslagruimte nodig zijn.

De studie was bedoeld om te onderzoeken of het ook met minder kan met behoud van de gewenste image kwaliteit, houdbaarheid en functionaliteiten. Er is gekeken naar de formaten JPEG 2000, PNG, Basic JFIF en TIFF LZW. De betekenis van die formaten voor opslagcapaciteit, beeldkwaliteit, houdbaarheid en functionaliteit werd vervolgens beoordeeld waarbij rekening werd gehouden met drie redenen om master images voor onbepaalde tijd te willen opslaan. De eerste is dat het origineel kwetsbaar is en er een goed digitaal substituut voor gemaakt worden. De tweede is dat opnieuw digitaliseren in de toekomst vanwege de kosten geen optie is, en de derde dat het master image de basis is voor toegang tot de informatie, aanwezig in de gedigitaliseerde bron.
JPEG 2000, een ISO-standaard die door veel bedrijven wordt gesteund, kwam vooral als beste uit de bus omdat er een reductie van 50% mee kan worden bereikt in de opslagcapaciteit ten opzichte van het tot nu toe door de KB gebruikte TIFF.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.