Springer en wetenschappelijke bibliotheken tekenen intentieverklaring

21 juni 2007

De wetenschappelijke uitgeverij Springer heeft met het Nederlandse samenwerkingsverband van de universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek UKB een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk publiceren via open access nader te onderzoeken.

De intentieverklaring is volgens een persbericht van UKB bedoeld om auteurs ervaring op te laten doen met het publiceren via open access, open access media ruimte te bieden om zich te bewijzen, en ervaring op te doen met het businessmodel waarbij vergoeding aan de uitgever vooraf geschiedt in plaats van achteraf.
De bijdragen van de auteurs zullen net als bij de Springertijdschriften aan peer review zijn onderworpen. Open access zal echter voor een bredere verspreiding kunnen zorgen en wellicht voor een hogere impact factor, zeggen de ondertekenaars.
De intentieverklaring bevat twee afspraken en twee voornemens:

  • Springer zal, als onderdeel van de lopende licentieovereenkomst, alle publicaties van ‘corresponding authors’ van UKB-instellingen in het jaar 2007 als Springer Open Choice publiceren;
  • Tegelijkertijd mogen die publicaties via open access worden gepubliceerd in de institutional repositories van de instellingen (DARE);
  • UKB en Springer willen in de loop van 2007 een meerjarenovereenkomst sluiten voor publicatie via open access;
  • Springer en UKB willen de proef met alle belanghebbenden evalueren en de uitkomsten actief uitdragen.

Volgens UKB is het wereldwijd de eerste keer dat een grote wetenschappelijke uitgever met een groep wetenschappelijke bibliotheken een intentieverklaring tekenen over open access.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.