Scholing in databeheer voor beginnende onderzoekers

6 oktober 2011

Beginnende onderzoekers moeten worden geschoold in goed databeheer. Juist bij deze groep is een cultuur van open data makkelijk aan te leren. Zij zien de waarde van groepsprestaties en het goed beheren van onderzoeksdata. Dit is de belangrijkste conclusie uit het ´Witboek Dataprofessionals in Nederland´.

Dit witboek is geschreven door een werkgroep van het Onderzoeksdata Forum, opgericht door SURFfoundation. Dit forum streeft naar verbeterd management van en een betere toegang tot onderzoeksdata voor de wetenschap en maatschappij.??

Databeheer ondergeschoven kindje?

Onderzoekers dienen zich bewust te zijn van de waarde van het toegankelijk maken, delen en waarderen van onderzoeksdata. Alleen zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden die data biedt voor de wetenschap. Op dit moment is databeheer echter een ondergeschoven kindje in de huidige wetenschappelijke opleidingen.??

Aanbevelingen
?
Het witboek biedt aanbevelingen voor beleid op basis van ervaringen uit de praktijk bij wetenschapsdisciplines van drie instellingen. Bij NIOO-KNAW, TU Delft en Tilburg University is onderzocht hoe wetenschappers en ondersteunend personeel in de praktijk omgaan met databeheer en wat nodig is voor een goed beheer van onderzoeksdata. ??

De belangrijkste aanbeveling is om in nagenoeg alle bachelor opleidingen een introductiecursus data-science te geven. In de cursus dienen de recente ontwikkelingen rondom data-intensieve wetenschap aan de orde te komen. Studenten moeten leren over goed databeheer en de benodigde vaardigheden en competenties opdoen. Daarnaast dienen zij inzicht te krijgen in mogelijke specialisaties. Het is ook van belang om minimaal één masteropleiding over data-science in Nederland te starten. De master biedt diepgaande kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de ondersteuning van data-intensieve wetenschap.??

Meer informatie

Bezoek de website van SURFfoundation om het volledige witboek te lezen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.