Schmeets (CBS) bekritiseert opnieuw internetpeilingen

5 maart 2010

De meeste internetpeilingen van opiniebureaus voldoen niet aan de gangbare kwaliteitscriteria. Daardoor komen ze regelmatig met uitslagen die afwijken van de werkelijkheid en ook onderling sterk verschillen. Dat schrijft prof. Hans Schmeets in een ingezonden bijdrage in het kwartaalblad e-data&research.

Eerder had Schmeets, onderzoeker bij het CBS en hoogleraar methodologie aan de universiteit van Maastricht, in een interview in het blad al eens uitgehaald naar de internetpanels. Zijn bijdrage in het juist verschenen nummer van e-data verschijnt in de schaduw van de gemeenteraads- en de komende Tweede Kamerverkiezingen. Voorspellingen rond die verkiezingen onderstreepten deze week Schmeets’ kritiek. Zo haalde PVV-voorman Geert Wilders onderzoek aan van Maurice de Hond dat aan zijn partij 29 Tweede-Kamerzetels toedichtte ‘zouden er vandaag verkiezingen voor het nationale parlement zijn gehouden’, terwijl de NOS het met een beroep op bureau Synovate hield op 26 zetels.
Schmeets zoekt de oorzaak van de afwijkingen in de steekproef, ‘of beter geformuleerd in het ontbreken van een steekproef die een afspiegeling is van de doelgroep’. Er wordt niet voldaan, schrijft de CBS-er, ‘aan de noodzakelijke voorwaarden om de kwaliteit van een onderzoek te beoordelen, zoals het (kunnen) vaststellen van de reponscijfers of de over- en ondervertegenwoordiging van bevolkingsgroepen in de steekproef’.
Aan dergelijke voorwaarden voldoet wèl het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO), memoreert Schmeets, die zelf bestuurlid is van dat onderzoek, fijntjes. Het NKO wordt gedaan op basis van gesprekken thuis bij de mensen. Dat werkt mee aan een hoge respons maar maakt het onderzoek ook duurder. Momenteel werkt het CBS aan een continu panel ‘met een goed steekproefontwerp en hoge responscijfers’ om op een betrouwbare manier aan snelle opinievragen te kunnen voldoen, aldus Schmeets in e-data&research.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.