Rijks Geschiedkundige Publicatiën digitaal

22 december 2007

Het Instituut Nederlandse Geschiedenis (ING) gaat de Rijks Geschiedkundige Publicatiën (RGP) digitaal beschikbaar maken. Op dit moment worden de eerste delen al gedigitaliseerd met behulp van de z.g. replicamethode: niet duur en het resultaat is goed doorzoekbaar, aldus het NWO-instituut.

De RGP vormen de grootste nationale collectie bronnenuitgaven op het gebied van de Nederlandse geschiedenis. De serie is gestart in 1905, telt meer dan 450 afzonderlijke delen en beslaat ruim 25 meter boekenkast.
Het ING publiceert op zijn website al een groot aantal digitale bronnenuitgaven, waaronder de brieven van Willem van Oranje en biografieën van Nederlanders. Inmiddels is het instituut ook begonnen zijn papieren publicaties digitaal te ontsluiten.
Het ING startte in 2005 een nieuw project voor het retrodigitaliserenvan zijn eigen gedrukte bronnenuitgaven. De eerste gedigitaliseerdeuitgaven zijn vanaf december 2007 beschikbaar op de ING-website. De huidige verzameling publicaties is vrij toegankelijk en gebruikers kunnen de bestanden downloaden en printen.

De replicamethode, waarmee de teksten in een boek worden gescand en met optische tekenherkenning (OCR) gelezen, is kosteneffectief en levert volgens het ING prima resultaten op. De originele opmaak van het boek blijft behouden en het is mogelijk de boeken via hun eigeninhoudsopgaven en indexen te doorzoeken. Verder kunnen de documenten op woord worden doorzocht. Het ING verwacht dan ook dat er bredere belangstelling voor de methode komt en dat in de toekomst ook andere instellingen hun gedigitaliseerde materiaal kunnen ontsluiten met behulp van de daarvoor ontwikkelde applicatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.