Resultaten van Europees onderzoek moeten vrij toegankelijk zijn

11 januari 2007

De European Research Advisory Board (EURAB) is voor ‘Open Access’ tot resultaten van door ‘Europa’ gefinancieerd onderzoek. De Europese Commissie dient te overwegen verplicht te stellen dat de resultaten van het zevende kaderprogramma (FP7) vrij toegankelijk worden.

Dit stelt de EURAB in haar rapport Policy on Open Access.

De opkomst van het internet heeft voor een radicale en snelle verandering gezorgd in de wetenschappelijke communicatie en het ‘open access’ debat op gang gebracht. Volgens EURAB wordt door subsidieverstrekkers als de EU drie keer betaald voor hetzelfde onderzoek. Eerst voor het onderzoek zelf, daarna voor het ‘peer review’ proces en tenslotte voor de toegang tot de onderzoeksresultaten.

De Europese Commissie moet op drie terreinen een rol spelen op het gebied van vrije toegang tot resultaten van door haar gefinancierd onderzoek: als financierder van onderzoek, als beleidsmaker voor onderzoek en als ondersteuner van de wetenschappelijke data-infrastructuur.

Als financierder is het zaak dat de Europese Commissie de zichtbaarheid van onderzoeksresultaten vergroot zonder de wetenschappelijke vrijheid aan te tasten. EURAB adviseert de Commissie onderzoeksresultaten van de “European Research Council” (ERC) dat onderdeel is van FP7 (zevende kaderprogramma) vrij toegankelijk te maken. Als ondersteuner van de ‘Open Access’ toegang dient de Commissie bijvoorbeeld het opnameproces van onderzoeksresultaten in ‘repositories’ te ondersteunen. De Commissie dient alle lidstaten aan te moedigen alle gesubsidieerde onderzoeksresultaten vrij toegankelijk te maken.

Naar verwachting zal de Europese Commissie op korte termijn haar visie geven op deze materie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.