Regeling auteursrechten aanpassen voor bewaarinstellingen

19 augustus 2008

Voor bewaarinstellingen zou het wettelijk mogelijk moeten worden om auteursrechtelijk beschermde werken conform internationale ‘best practices’ voor digitaal behoud te bewaren. Dat is een belangrijke conclusie van een internationaal rapport dat onlangs door de Amerikaanse Library of Congress is gepubliceerd.

Het rapport werd opgesteld door het National Digital Information and Infrastructure Preservation Program, samen met partners in Australië, Nederland (SURFFoundation) en het Verenigd Koninkrijk. Het doet aanbevelingen voor wetshervormingen en andere oplossingen die zorgen dat bibliotheken, archieven en andere bewaarinstellingen auteursrechtelijk beschermde digitale informatie kunnen bewaren zonder dat dat strijd oplevert met nationale en internationale wet- en regelgeving. In de nationale auteurswetgeving zouden volgens het rapport uitzonderingen moeten worden opgenomen voor bewaarinstellingen. Die kunnen dan digitaal materiaal dat bedreigd wordt en waarop auteursrecht rust proactief gaan bewaren, mits daarbij voldoende maatregelen worden getroffen om de rechtmatige belangen van rechthebbenden te beschermen. Het moet volgens het rapport in ieder geval mogelijk zijn om kopieën te maken voor administratieve en technische doeleinden; werken over te zetten op diverse formats op grond van voortschrijdende technische ontwikkelingen en standaarden, en overtollige exemplaren het aan te doen houden door bewaarinstellingen en rechtens daartoe bevoegde derden-bewaarrepositoria om bescherming te bieden tegen integraal verlies.
De eDepot van de Koninklijke Bibliotheek wordt in het rapport herhaaldelijk genoemd als voorbeeld van hoe het eigenlijk moet. Ook DANS wordt behandeld, in een aparte paragraaf binnen het hoofdstuk over de Nederlandse situatie dat door SURFFoundation werd aangeleverd.
Behalve SURFFoundatione zijn de partners van NDIIPP in het project het Open Access to Knowledge Law Project– Queensland University of Technology Law Faculty (Australië); en het Joint Information Systems Committee (Verenigd Koninkrijk). Het rapport kan worden gedownload van de site van de Library of Congress.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.