Rapport waarschuwt voor ‘digitale middeleeuwen’ als digitalisering wordt overgelaten aan de particuliere sector

13 januari 2011

Onderzoek in opdracht van de EU verzoekt de lidstaten om meer verantwoordelijkheid te nemen

De Europese Unie en haar lidstaten moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de digitalisering van het culturele erfgoed van Europa als het een “digitale middeleeuwen” wil voorkomen, aldus een nieuw rapport geschreven voor de Europese Commissie.

Foto: Gedigitaliseerde boeken. De Buhr Stellingen Facility van de Universiteit van Michigan , waar Google heeft toegezegd 2,4 miljoen boeken te zullen digitaliseren. Mandi Wright / AP

Het rapport (PDF Engelstalig), het werk van Elisabeth Niggeman hoofd van de Duitse nationale bibliotheek, reclame expert Maurice Levy en de Belgische auteur Jacques de Decker, adviseert veel meer focus op de online bibliotheek Europeana van de EU en het bevorderen van concurrenten van Google, die momenteel de digitalisering agenda domineert. “Kan Europa het zich veroorloven om niet actief te zijn en te wachten, of het aan een of meer private spelers over laten om ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed te digitaliseren? Ons antwoord is een volmondig ‘nee’,” zegt het trio.

Concreet beveelt het rapport aan dat Google’s exclusiviteit afspraken over het materiaal dat zij hebben gedigitaliseerd uit bibliotheken van de EU omlaag moet worden gebracht van de huidige 15 jaar tot slechts zeven jaar. Ondanks de angst over Google, voegt het rapport eraan toe “wij moedigen sterk het idee aan om meer private investeringen en bedrijven in de digitalisering arena te betrekken door middel van een eerlijke en evenwichtige partnerschap met de publieke sector.”

Alle Europese publiek domein meesterwerken moeten in 2016 beschikbaar zijn op Europeana, met als doel deze site uit te laten groeien tot de referentie voor Europese cultuur online, adviseren de schrijvers van het verslag. Bovendien, moeten de EU-lidstaten de publieke middelen voor digitalisering projecten voorwaardelijk maken van vrije toegankelijkheid van het gedigitaliseerde materiaal via Europeana, zeggen ze.

“De Lid-Staten, Europa’s culturele instellingen, de Europese Commissie en andere belanghebbenden moeten allemaal hun eigen verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat de Europese burgers en de economie ten volle profiteren van het potentieel om het Europese culturele erfgoed online te brengen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat Europa een digitale renaissance ervaart in plaats van het te belanden in de digitale middeleeuwen, ” waarschuwt het rapport.

Google is ingenomen met het verslag en zegt dat het “toevoegt aan de discussie over digitalisering en benadrukt het belang ervan in het behoud en de verbetering van de toegang tot het cultureel erfgoed”. Google heeft al 15 miljoen teksten gedigitaliseerd en heeft oorspronkelijk exclusiviteit overeenkomsten met een aantal instellingen gemaakt, die Google een preferentiële toegang geven voor 25 jaar, hoewel deze later werden teruggebracht tot 15 jaar.

Bron: guardian.co.uk, woensdag 12 januari 2011. © Guardian News and Media Limited 2011.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.