Psychologen maken onderzoekdata zelden duurzaam beschikbaar

5 juli 2010

Onder academische psychologen is de behoefte aan systematisch archiveren en duurzaam beschikbaar houden van onderzoekgegevens sterk wisselend. Onderling delen van data is nog weinig ingeburgerd. Duurzaam archiveren in het geheel niet. Dat blijkt uit een verkenning van DANS.
 
Voor wie zich met bijzondere groepen bezighoudt, wie een zeer grote output aan data heeft en voor degenen die longitudinaal onderzoek doen is archiveren van groot belang. Psychologen die vooral experimenteel onderzoek doen – behalve degenen die zulk onderzoek uitvoeren bij een bijzondere groep zoals mensen met een bepaalde aandoening – blijken echter weinig behoefte te hebben aan digitaal archiveren van hun data.
Data worden wel eens beschikbaar gesteld of hergebruikt, maar dan gaat het meestal om afspraken die van te voren zijn gemaakt en om individuele verzoeken. Duurzaam archiveren is helemaal ongebruikelijk. Er worden wel veel back-ups gemaakt maar die raken op den duur niet zelden zoek.
Binnen onderdelen van de academische psychologie bestaat wel de behoefte en bereidheid om data systematisch (centraal) te archiveren. Dat moet dan volgens de studie wel gebeuren op basis van de eigen inbreng van academische psychologen.
De inventarisatie is opgezet om te onderzoeken welke rol DANS kan spelen voor de psychologie. In het najaar organiseert DANS met vertegenwoordigers van de academische psychologie een symposium om die vraag te beantwoorden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.