Proefschrift met 2.0 aspiraties

13 april 2007

‘Presence and the Design of Trust’ heet het proefschrift waarop Caroline Nevejan maandag 9 april is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Tegelijk met de gedrukte versie is van het proefschrift ook een internetversie verschenen die in de toekomst gelegenheid moet gaan bieden tot het geven van reacties en het uitwisselen van inzichten en argumenten.

Het proefschrift van Nevejan onderzoekt de verschillen tussen communicatie via email, chat of videoconference en door middel van persoonlijk contact, en komt tot de conclusie dat een echte ontmoeting vooral nodig is als het gaat om onderwerpen die ethische implicaties hebben. Dat is vooral het geval bij evaluatie en innovatie.
De webversie van de dissertatie is gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Mediamatic Lab. ‘Het nieuwe proefschrift bouwt een community rond het proefschrift en wil een brug slaan tussen verschillende vormen van kennis productie’, schrijft het bedrijf in een persbericht, dat spreekt van ‘de eerste dissertatie 2.0’. Het gaat volgens Mediamatic niet langer om een statische neerslag van een onderzoek: het systeem stimuleert interactie met andere onderzoekers en met de dynamische wereld van leken die meelezen op internet. Dissertatie 2.0 is nog een ‘work in progress’ en zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.
De voordelen van het proefschrift nieuwe stijl zijn volgens Mediamatic Lab onder andere: de promovendus, andere onderzoekers en geciteerde auteurs kunnen (tegen)argumenten en nieuwe inzichten toevoegen; het gaat om een levende omgeving, waarbij zich een community van geïnteresseerde onderzoekers en belangstellende leken kan vormen; het promotie-onderzoek is geen afsluiting van het kennisproces maar een startpunt; directe hyperlinks naar literatuur en citaten met een veel groter bereik van de wetenschappelijke resultaten op internet; het proefschrift wordt ontsloten voor mensen die het normaal niet zouden (kunnen) lezen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.