Petitie over Open Access stuit op stroeve reactie in Brussel

16 februari 2007

Meer dan 21 duizend namen van onderzoekers en instituten staan er onder de petitie over Open Access, die gisteren door VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda is aangeboden aan Europees Commissaris Potochnik (Science & Research, foto). De overhandiging mocht echter niet volgens de oorspronkelijke afspraak plaatsvinden op de conferentie over wetenschappelijke informatie die gisteren en vandaag in Brussel werd gehouden.

De petitie, die werd opgesteld op initiatief van onder meer de Duitse DFG, het Engelse JISC en SURF uit Nederland, dringt aan op actieve steun van de EU voor het principe van Open Access. Door de EU gesteund onderzoek moet binnen een half jaar na publicatie in een tijdschrift voor iedereen beschikbaar worden gemaakt via een open repository, aldus het document. Onder de ondertekenaars van de Open Access petitie bevinden zich grote namen als die van de voorzitter van de Deutsche Forschungsgemeinschaft, Nobelprijswinnaars Richard Roberts, Harold Varmus en Martinus Veltman en KNAW-voorzitter Frits van Oostrom.
Potochnik zou de petitie in ontvangst nemen op de conferentie ‘Scientific Publishing in the European Research Area’, maar daar was de commissaris op het laatste moment toch niet toe bereid. Ook een presentatie van de voorstellen uit de petitie, die gepland stond tijdens een pauze in de conferentie, werd uit het programma geschrapt. Volgens DARE-projectleider Leo Waaijers, die in Brussel aanwezig was, werd de veranderde houding van de Europese Commissie veroorzaakt door een tweetal recente bezoeken vanuit de uitgeverswereld aan commissaris Potochnik. Bij het laatste bezoek, afgelopen dinsdag, werd een petitie met 43 handtekeningen namens uitgevers overhandigd om hun onmisbare rol in het wetenschappelijk publicatieproces te onderstrepen.
De Open Access-petitie werd uiteindelijk aan Potochnik aangeboden in een apart zaaltje buiten de conferentie om, en de presentatie van de voorstellen uit de petitie werd ondergebracht in de spreektijd van een van de deelnemers aan het slotforum.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.