Oude data over Atlantische scheepvaart komen online

6 april 2009

DANS gaat oude data over de Nederlandse scheepvaart verzamelen en digitaal voor algemeen publiek toegankelijk maken. Dat gebeurt als onderdeel van een groot onderzoek naar de Nederlandse scheepvaart in het Atlantisch gebied in de zeventiende en achttiende eeuw.

Het project onder de naam ‘Dutch connections: the circulation of people, goods and ideas in the Atlantic world, 1680-1795’, werd 1 april 2008 gelanceerd. Hoofdcoördinator is professor Gert Oostindië (UL). Overige coördinatoren zijn de professoren Karel Davids (VU), Femme Gaastra (UL) en Henk den Heijer (UL). Op de website van het project is het projectvoorstel als PDF te downloaden. Het onderzoek zal veel data over de scheepvaart in het Atlantisch gebied voortbrengen. Het maken van datasets van de Nederlandse scheepvaart en handel is dan ook een van de subprojecten.

Alle databestanden worden afzonderlijk online gezet. Daarnaast wordt één groot bestand gemaakt waarin alle bestanden zijn opgenomen. Bestanden die al zijn verwerkt hebben bijvoorbeeld betrekking op Nederlandse lorrendraaiers, schepen van de West-Indische Compagnie, handel op Curaçao en Sint Eustatius. Het project bij DANS zal op 1 augustus afgerond zijn.
De afbeelding laat een scheepsportret zien, door Cornelis Louw in 1715 gemaakt van het Vlissingse fregat de Witte Bijle. Het schip werd in de daaropvolgende jaren als lorrendraaier voor de driehoekshandel op West-Afrika en Amerika ingezet. In 1721 werd het door zeerovers genomen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.