Open Document Society gelanceerd

25 oktober 2007

In Den Haag is deze week de Open Document Society (ODS) gelanceerd, die als doel heeft om kennis te verzamelen en verspreiden over het gebruik van Open Document Format (ODF). De officiële handeling werd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek verricht door ODF-grondlegger Patrick Durusau en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Ex D’66 kamerlid Bert Bakker (foto) is voorzitter van het driekoppige bestuur.

Heemskerks aanwezigheid was geen wonder, want hij had zich juist in september met een voorstel aan de Tweede Kamer sterk gemaakt voor ODF. Als het aan hem ligt zal de Rijksoverheid vanaf april 2008 haar documenten aan de Open Document Format standaard laten voldoen en volgen de lagere en andere overheden per december van dat jaar. Hij wil ook dat aan het eind van deze kabinetsperiode open standaarden en open source software de maatschappelijke norm zijn, zo zei hij in Den Haag.
Het Open Document initiatief wordt gesteund door tientallen bedrijven, zo bleek op de bijeenkomst. Een pagina op de website van de vereniging getuigt daar ook van. ODS-bestuurslid drs. Michiel Leenaars is zeer te spreken over de steun vanuit overheid en bedrijfsleven voor ODF en de ODF-standaard. Hij noemt namen van bedrijven als Novell, IBM en Cap-Gemini. ‘Eigenlijk doet zo’n beetje iedereen mee, behalve Microsoft. Maar bij de opening waren ook vertegenwoordigers van dat bedrijf en die waren eigenlijk behoorlijk positief’.
De Open Document Society is een vereniging, benadrukt Leenaars. ‘Daar kan je lid van worden. Iedere vereniging of ieder bedrijf dat denkt iets bij te kunnen dragen, of juist iets te kunnen hebben aan het lidmaatschap, kan zich aansluiten’. Voorbeelden? ‘Mensen bij ministeries, of die veel met vreemde talen te maken hebben zoals bij ambassades. Die lopen tegen praktische problemen op als ze ODF gebruiken. Dan is het handig om bij zo’n Society te rade te kunnen gaan’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.