Open Data Speakers Corner in Open Access Week klaar voor de start

13 oktober 2009

Een groot aantal mensen van naam uit de wereld van wetenschappelijk onderzoek, -beleid, uitgeverij en bibliotheken heeft toegezegd een bijdrage te leveren aan de Open Data Speakers Corner die DANS volgende week organiseert in het kader van de internationale Open Access Week.

DANS wil in de Open Access Week de vrije beschikbaarheid van gegevens uit onderzoek hoger op de agenda krijgen. In de Open Data Speakers Corner wordt daarom iedere dag van de week de discussie vanuit een bijzondere invalshoek geopend door een columnist-van-de-dag. Zijn of haar visie wordt gevolgd door commentaren van drie gepokte en gemazelde discussianten, die DANS daarvoor heeft gevraagd. Vervolgens is de vloer vrij voor alle bezoekers.

Op maandag 19 oktober is de invalshoek die van het wetenschapsbeleid met VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda als kick-off columnist. Dinsdag 20 oktober staat de visie van de datagebruikers centraal met economisch historicus Jan Luiten van Zanden als openingsschrijver. Woensdag 21 oktober wordt gebruikt om het perspectief van de wetenschappelijke bibliotheekwereld voor het voetlicht te halen. Directeur Bas Savenije van de Koninklijke Bibliotheek zet op die dag de toon. Donderdag 22 oktober staan de wetenschappelijke uitgeverijen in het centrum; dan wordt de aftrap gedaan door vice-president Product Management Rafael Sidi van Elsevier ScienceDirect. Op de laatste dag van de week is het gezichtspunt van de dataproducenten het onderwerp. Directeur Marcel Das van CentERdata heeft dan het kick-off schrijverschap in handen.
Bijdragen als discussiant werden al toegezegd door onder meer Theo Mulder (KNAW), Ron Dekker (NWO), Marlene Sikkens (OCW), John Mackenzie Owen (UvA), Kees Aarts (Universiteit Twente), Maria Heijne (TU Delft), Kurt de Belder (Universiteit Leiden), Andrew Treloar (Australisch nationaal Data-archief), Saskia de Vries (Amsterdam University Press), Cees van ‘t Veen (Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Jan Donner (KIT) en Gert Oostindie (KITLV).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.