Open access platform voor Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften gelanceerd

29 januari 2021

Met zeven wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van sociale en geesteswetenschappen is vandaag het open access platform Openjournals.nl van start gegaan. Het platform wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het KNAW, NWO en Stichting OPUS. Ook DANS moedigt dit initiatief van harte aan.

In het streven naar 100% open access ging afgelopen jaren veel aandacht uit naar de grote internationale uitgevers die zich met name richten op de technische, natuur- en levenswetenschappen. Vooral in de geestes- en sociale wetenschappen bestaan in Nederland ook nog een groot aantal zelfstandige wetenschappelijke tijdschriften. Voor deze kwalitatief hoogwaardige tijdschriften is het vaak lastig gebleken om de overgang naar open access te maken. Daarvoor biedt Onlinejournals.nl een oplossing: het nieuwe, laagdrempelige platform biedt in Nederland uitgegeven tijdschriften de mogelijkheid open access te publiceren. Het is bedoeld voor alle tijdschriften die – streven naar – wetenschappelijk, peer-reviewed en duurzaam open access publiceren. 

Bij de lancering zijn zeven tijdschriften te raadplegen via Openjournals.nl, maar de bedoeling is om in drie jaar uit te groeien naar zeker 40 tijdschriften. Openjournals.nl biedt de middelen en infrastructuur om alle soorten peer-reviewed tijdschriften in open access te publiceren – van internationaal gerenommeerde journals tot bladen met een regionale focus, op voorwaarde dat zij article processing costs (APCs) in rekening brengen bij auteurs.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van NWO. Meer over het platform vind je op de website van Openjournals.nl of in de promotie-video. Neem  over de mogelijkheden voor het delen van onderzoeksdata.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.