Open Access en hergebruik van research data in Finland

17 oktober 2008

Een online survey onder hoogleraren maatschappij- en gedragswetenschappen van Finse universiteiten heeft aangetoond dat een alarmerend aantal universiteiten geen richtlijnen hanteert voor het duurzaam bewaren van digitale onderzoeksgegevens.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Finnish Social Science Data Archive. Aanleiding waren de door de OECD gepromote richtlijnen voor ‘Open Access’.
De enquete bracht onder meer ook de belemmeringen in beeld die een rol spelen bij het nog niet op ruime schaal beschikbaarstellen van data voor verder wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn de ondervraagden bijvoorbeeld bezorgd over mogelijk onjuiste interpretatie van de gegevens. Ook heeft men behoefte aan duidelijke afspraken over eigendom van de data en de bescherming van persoonsgegevens.
Tenslotte kan uit het Finse rapport de conclusie getrokken worden dat de ondervraagden een positieve houding hebben ten aanzien van ‘Open Access’ in het algemeen, maar nog terughoudend zijn waar het gaat om het verlenen van toegang tot de eigen onderzoeksdata.
Het volledige rapport kan gedownload worden van de website van het Finse data-archief.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.