Op welke CBS-microbestanden zit u te wachten?

4 oktober 2012

Onderzoekers kunnen nu via info@dans.knaw.nl aangeven welke beveiligde microbestanden van het CBS zij graag via DANS beschikbaar zien komen. Dit is één van de resultaten van de nieuwe overeenkomst tussen de twee partijen.

Microbestanden konden al door het CBS worden toegestuurd, maar waren nog niet eerder direct te downloaden uit EASY. De nieuwe overeenkomst maakt het wetenschappers dus makkelijker om CBS-data te verkrijgen. Daarbij willen DANS en het CBS ook graag kunnen inspelen op de behoeftes van de onderzoeker. Het gaat in dit geval om beveiligde microbestanden: bestanden die zodanig bewerkt zijn dat herkenning van individuen en huishoudens uitgesloten is.

Nu beschikbaar
Voorbeelden van de beschikbare bestanden zijn:
– Enquête Beroepsbevolking (EBB)
– Leefsituatie werkenden en niet-werkenden
– Survey integratie nieuwe groepen

Hier vindt u een overzicht van alle te downloaden beveiligde microbestanden.
In de loop van 2013 zullen ook nieuwe reeksen microdata beschikbaar komen, waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen.

Toegankelijkheid
De microbestanden zijn kosteloos beschikbaar voor onderzoekers bij instellingen die daarvoor zijn gemachtigd via de CBS-wet. Aan studenten kunnen CBS-data geleverd worden wanneer zij bij hun universiteit ook officieel in dienst zijn. Lees meer over de wettelijk gemachtigde instellingen en toegang tot CSB-data.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met datamanager Jetske van der Schaaf via jetske.van.der.schaaf at dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.