Ook in EASY: Sobibor Interviews 1983-1984

28 januari 2021

Op 27 januari was de 2Doc documentaire ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ te zien. Via EASY zijn de volledige interviews in de thematische collectie: ‘Sobibor Interviews 1983-1984’ te vinden.

Op 14 oktober 1943 komt een groep gevangenen in vernietigingskamp Sobibor in opstand tegen de SS-bewakers. Veertig jaar laten interviewt Nederlander Jules Schelvis, zelf overlevende van Sobibor, de betrokkenen met medewerking van Dunya Breur. Deze interviews zijn onderdeel van de thematische collectie: Sobibor Interviews 1983-1984, te vinden via EASYDit achttien uur lange historische materiaal vormt de basis van de documentaire ‘De Sobibor Tapes’, geregisseerd door Piet de Blaauw.

In vernietigingskamp Sobibor (Oost-Polen) zijn ongeveer 170.000 joden uit heel Europa omgebracht. Ruim 33.000 van hen kwamen uit Nederland. Nog geen vijftig gevangenen hebben de oorlog overleefd. De meesten van hen ontsnapten tijdens de opstand die op 14 oktober 1943 uitbrak. De collectie bestaat uit dertien interviews met overlevenden van Sobibor. Soms emotioneel, soms afstandelijk vertellen zij over hun door de oorlog verstoorde leven, de mensonterende omstandigheden in het kamp, hun ontsnapping en hun leven na de oorlog. De leider van de opstand vertelt gedetailleerd over de voorbereiding en uitvoering van de massale uitbraak. Ook zijn interviews te zien met twee Poolse omwonenden van het kamp en een overlevende van de opstand in het crematorium van Auschwitz-Birkenau.

Meer informatie

Bekijk de documentaire op de website van 2Doc. De volledige interviews zijn te vinden via EASY. Neem contact op met voor meer informatie over het deponeren en gebruiken van data in EASY. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.