Onderzoekers verrijken hun publicaties

8 februari 2011

In zes projecten tonen onderzoekers uit diverse disciplines meer dan alleen hun wetenschappelijke publicatie. Ook materialen als datasets, afbeeldingen, audiobestanden en partituren delen de wetenschappers in samenhang binnen zogenaamde Verrijkte Publicaties. De zes projecten die starten per 19 januari 2011, maken gebruik van een subsidieronde van SURFfoundation. De onderzoekers leveren in mei 2011 de projectresultaten op. De ervaringen van de onderzoekers vormen nieuwe voorbeelden die de meerwaarde aantonen van publiceren in samenhang binnen Verrijkte Publicaties.

Onderzoek is rijker dan publicaties alleen. En internet biedt veel mogelijkheden om zowel de publicatie als onderliggende onderzoeksdata, visualisaties, datamodellen, beeld & geluid, et cetera te presenteren. En juist de samenhang tussen deze onderdelen biedt een verrijking. Meer toegankelijke onderzoeksoutput in samenhang betekent meer inzicht, meer kwaliteit en meer mogelijkheden voor de wetenschap.

De zes projecten vinden plaats in vijf disciplines:
• Economie: Open Data and Publications
• Taalwetenschappen: Lenguas de Bolivia en Enhanced NIAS Publications
• Muziekwetenschappen: The Other Josquin
• Communicatiewetenschappen: Enhancing Scholarly Publishing in the Humanities and Social Sciences
• Geowetenschappen: VPcross

Voortbouwen op eerdere ervaringen

Twee eerdere subsidierondes over Verrijkte Publicaties hebben al veel opgeleverd: tools, standaarden en afspraken, aanbevelingen over de opslag en expertise en ervaringen bij verschillende wetenschappers en wetenschapsondersteuners. De beschikbare gereedschappen en kennis vereenvoudigen het werken met Verrijkte Publicaties voor (relatief) onervaren partijen. De zes nieuwe projecten bouwen voort op de deze kennis en ervaringen.

Meer achtergrondinformatie is beschikbaar in een serie korte films over Verrijkte Publicaties en het boek Onderzoeksresultaten in Samenhang.

Duurzaamheid

Dat het duurzaam toegankelijk houden van dit soort materiaal een hele nieuwe uitdaging is, mag duidelijk zijn. Onder andere in NCDD-verband hebben de Koninklijke Bibliotheek en DANS besloten om de vijf verrijkte publicaties uit deze SURFshare ronde te analyseren op duurzame toegankelijkheid en aanbevelingen te doen hoe die gewaarborgd kan worden. Maar het zal niet bij deze vijf publicaties blijven. Het project wil ook fundamenteler kijken naar het duurzaam toegankelijk houden van dit soort complexe digitale ‘publicaties’ in het algemeen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.