Onderzoek Venlo aan de Maas afgerond

21 juni 2011

Bestanden van een opgraving in Venlo zijn door ADC ArcheoProjecten ter beschikking gesteld via het online archiveringssysteem EASY.

Bestanden van een opgraving in Venlo zijn door ADC ArcheoProjecten ter beschikking gesteld via het online archiveringssysteem EASY.

Het gaat om data van een opgraving tussen 2002 en 2005 in de omgeving van de Havenkade, grenzend aan de Maas. Hier zijn sporen van een Romeinse nederzetting en stadsontwikkeling uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd gevonden in het plangebied Maasboulevard. Het archeologisch onderzoek binnen het project Maasboulevard is het meest omvangrijke dat ooit in Venlo is uitgevoerd. Onderzoek was noodzakelijk omdat door de bouw van een parkeergarage alle archeologische resten onherroepelijk verloren zouden gaan.

De resultaten van de opgraving bieden een bijzondere inkijk in de geschiedenis van de stad. Zo is voor het eerst onomstotelijk vastgesteld dat de stad Venlo een voorganger heeft gehad in de Romeinse tijd en kan ook de locatie daarvan aangewezen worden. Daarnaast is veel duidelijk geworden over de relatie van de middeleeuwse stad met de Maas. Aan de hand van bewoningssporen en vondsten uit beerputten kan de snelle groei van Venlo gedurende de 13e tot de 15e eeuw en de vele handelscontacten die hieruit voortvloeiden in kaart gebracht worden.

Meer informatie
De bestanden van de opgraving Maasboulevard zijn toegankelijk via EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.