Onderzoek naar gebruik van digitale wetenschappelijke bronnen

9 juni 2008

Bereiken digitale bronnen de sociale wetenschappen hun beoogde gebruikers of worden ze misgelopen, wellicht door gebrekkige zoekvaardigheden bij de doelgroep? Dat zijn een paar van de vragen waarnaar het Internet Instituut van Oxford University onderzoek gaat doen.

Het onderzoekproject van het Oxford Internet Institute (OII) moet antwoord geven op een aantal ‘uitdagingen’ die voortkomen uit het toenemende het gebruik en de invloed van online digitale bronnen. Er zijn nieuwe onderzoekmethoden in opkomst, en nieuwe manieren waarop onderzoekers bronnen beoordelen en informatie zoeken.
Het project gaat met kwantitatieve en kwalitatieve methoden de invloed meten van online digitale bronnen in de sociaal-wetenschapelijke wetenschappelijke sfeer. Bij de kwantitatieve methodes horen ‘webmetrics’, logfile-analyse en inhoudsanalyse, en bij de kwalitatieve zijn onder meer interviews met bibliothecarissen, archivarissen, ontwikkelaars en dataverbeteraars.
Het idee is om een ‘toolkit’ te ontwikkelen om de invloed van digitaliseringprojecten te beoordelen: een TIDSR (Toolkit for the Impact of Digitised Scholarky Resources). Die toolkit zou gebruikt kunnen worden door onderzoekers en onderzoekfinanciers om die invloed op waarde te kunnen schatten. De beoogde TIDSR zou onder meer onderzoekfinanciers moeten helpen met het doen van aanbevelingen om de invloed van projectwebsites rond digitale data meetbaar te maken.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.