Onderzoek: ‘Open Access brengt samenleving financieel voordeel’

18 juni 2009

Als alle wetenschappelijke artikelen openbaar beschikbaar zouden zijn, zou dat de Nederlandse samenleving een voordeel op kunnen leveren van 133 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een studie van de Australische econoom John Houghton in opdracht van SURFFoundation.

Universiteiten en hogescholen betalen miljoenen euro’s per jaar voor toegang tot wetenschappelijke publicaties. Het bedrijfsleven, kleinere hogescholen en andere partijen in de samenleving hebben vaak geen geld voor deze dure licenties. Als Open Access wereldwijd de norm zou worden, levert dat volgens Houghton een aanzienlijke besparing op aan licentiekosten, maar wordt ook de toegankelijkheid van onderzoeksinformatie beter.

In de studie ‘Costs and Benefits of Research Communication: The Dutch Situation’ zijn drie publicatiemodellen vergeleken. Het grootste voordeel biedt het Open Access-model waarbij de onderzoeksfinancier of -instelling betaalt voor publicatie en het artikel vervolgens vrij toegankelijk is.
Dit kan leiden tot een jaarlijks voordeel van 133 miljoen euro. Zelfs in het geval dat Nederland als enige land kiest voor dit publicatiemodel en daarnaast de licenties voor tijdschriften aanhoudt, wordt nog altijd een voordeel van 37 miljoen behaald.
Directeur Wim Liebrand van SURFfoundation ziet in de uitkomsten een bevestiging ‘dat Open Access een realistisch alternatief biedt naast het traditionele uitgeversmodel op basis van licenties.’
De studie is onderdeel uit van een serie vergelijkbare studies in Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Binnenkort verschijnt een overzicht van de voordelen van Open Access publiceren in deze landen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.