On-line biobliotheek met onderzoekpublicaties over Afrika

27 april 2007

Onder het acroniem Abbol (African Book Bank Online) is een website geopend waarvandaan oude wetenschappelijke publicaties kunnen worden gedownload over sub-Sahara Afrika.

Het gaat om publicaties van voor 1960 in de mens- en maatschappijwetenschappen en aanpalende disciplines, zoals landbouw- en veterinaire wetenschappen. Het initiatief voor Abbol werd genomen door Auke van der Berg, in het dagelijks leven directeur van de Amsterdamse uitgeverij Rozenberg. Van der Berg bedacht het idee voor Abbol eind jaren negentig bij een bezoek aan het Centre Equatoria in Congo, die volgens de Abbol-website onderdak biedt aan een ‘buitengewoon complete verzameling monografieën en tijdschriften op het gebied van Afrikastudies van eind negentiende en eerste helft twintigste eeuw’. Die collectie biedt een aantal onmisbare maar elders moeilijk te vinden bronnen en biedt bovendien inzicht in de manier waarop destijds wetenschappelijk onderzoek in Afrika werd gedaan, aldus de Abbol-site, die diezelfde kwaliteiten online wil gaan bieden.
Teksten die door Abbol worden aangeboden zullen altijd wetenschappelijke publicaties zijn, verschenen tussen 1870 en 1960, met betrekking tot sub-Sahara Afrika, op het gebied van de mens- en maatschappijwetenschappen en aangrenzende disciplines en gepubliceerd in het Engels, Frans, Duits en een enkele keer een andere Europese taal. Abbol komt binnenkort met een nieuwsbrief over het project. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij info@abbol.com.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.