OECD-prijs voor datasite Swivel

18 juli 2007

Op een bijeenkomst van het OECD ‘World Forum on statistics, knowledge and politics’ in Istanbul werd de datasite Swivel vorige week door de deelnemers aangewezen als een van de twee beste webtoepassingen voor ‘het omzetten van informatie in kennis’.

Swivel werd in 2005 opgericht door een Amerikaan en een Rus, Brian Mulloy en Dmitry Dimov, toen allebei nog werkzaam bij een Californisch softwarebedrijf. In 2006 ging de website online, die als een soort Youtube voor data fungeert. Iedereen kan data uploaden, bewerken en zichtbaar maken in grafieken. ‘Swivel’s missie is om ’s werelds data te bevrijden en nuttig te maken zodat nieuwe inzichten kunnen worden ontwikkeld en gedeeld’, zeggen de oprichters. Dat ontwikkelen en delen kan ook inderdaad op de Swivel-site.

Op de OECD-conferentie mochten Dimov en Mulloy een presentatie geven van hun product, waarbij ze claimden de kwaliteit van de democratie te kunnen vergroten door een grotere betrokkenheid van ‘het volk’ bij data: ‘Tot nu toe worden de meeste mensen niet warm of koud van data en daarom interesseren onze leiders zich er ook niet erg voor. Maar dat wordt anders als iedereen mee kan denken en analyseren’. Swivel draait nu op venture kapitaal van een webinvesteerder, maar het bedrijf hoopt inkomsten te genereren uit het bieden van faciliteiten aan bedrijven. Mulloy: ‘Daar werkt het niet anders dan in de publieke sfeer. De CEO’s zullen beter gebruik kunnen maken van data als die door meer mensen in het bedrijf gedeeld en becommentarieerd kunnen worden’.
Wie zijn data beschikbaar maakt voor iedereen kan dat bij Swivel kosteloos doen; wie de faciliteiten van de site voor eigen gebruik wil toepassen, gaat daarvoor betalen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.