NWO zet schouders onder Open Access

28 oktober 2009

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat zich actief inzetten om Open Access te bevorderen. Daarvoor trekt de organisatie vijf miljoen euro uit. Een bericht daarover in NRC-Handelsblad van 27 oktober wordt door NWO bevestigd.

NWO-voorzitter Jos Engelen meldde de nieuwe koers gisteren persoonlijk aan NRC-Handelsblad, dat onlangs een groot artikel publiceerde over de voortgang van Open Access publiceren in Nederland. Binnen NWO werd al langer de druk gevoeld om ‘kleur te bekennen’ in de wereldwijde discussie over de openbaarheid van onderzoekresultaten, licht woordvoerder Jorrit Kelder van de organisatie toe. Eind september werd daartoe een interne werkgroep geformeerd met vertegenwoordigers van de verschillende wetenschapsgebieden. Die zal waarschijnlijk nog voor het eind van het jaar een voorstel aan het NWO-bestuur doen over de vorm die de steun voor Open Access gaat aannemen, en over de besteding van de vijf miljoen euro die daarvoor wordt gereserveerd.

Engelen doet volgens NRC-Handelsblad nu al een dringend beroep op vooraanstaande wetenschappers ‘om met hun publicaties niet naar de gevestigde wetenschappelijke tijdschriften te gaan, maar te kiezen voor een internet-tijdschrift’.
De stroomversnelling waarin de Open Access-gedachte internationaal terecht lijkt te komen speelde een rol bij de nieuwe positie van de wetenschapsorganisatie, aldus Kelder. Zo koos de Zweedse zusterorganisatie van NWO onlangs voor een verplichting om Open Access te publiceren bij het verstrekken van subsidie.
Engelen daarover in de NRC: ‘Ik wil zo snel mogelijk naar dat Zweedse model. Ik denk dat die verplichting over een paar jaar ook in onze voorwaarden staat.’

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.